Η εξάπλωση του Κορωνοϊού και εμείς

Τι είναι ο Κορωνοϊός;

–         Ο Κορωνοϊός (CoV) είναι μια ευρεία οικογένεια ιών και ονομάστηκαν έτσι λόγω των αιχμών που έχουν στην επιφάνειά τους που μοιάζουν με κορώνες (Λατιν. corona). Συνήθως προκαλούν ήπιες ως μέτριες αναπνευστικές παθήσεις.

 –         Παρόλα τα κοινά χαρακτηριστικά του νέου Wuhan Κορωνοϊού (SARS-CoV-2) με τους υφιστάμενους κορωνοϊούς (MERS, SARS) η κατάσταση με αυτό παραμένει ασαφής.

–         Ο νέος Κορωνοϊός (επιστημονική ονομασία «SARS-CoV-2») παρατηρήθηκε πρώτη φορά στην πόλη Wuhan της Κίνας τον Ιανουάριο του 2020 και συνεχίζει να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες παγκοσμίως.

–          Σύμφωνα με πληροφορίες, φάνηκε ότι η ομάδα των 40 ασθενών στους οποίους παρατηρήθηκε αρχικά ο ιός, είχαν επαφή με μια μεγάλη αγορά θαλασσινών και ζώων στην πόλη Wuhan της Κίνας, δείχνοντας έτσι την δυνατότητα εξάπλωσης του ιού από τα ζώα στους ανθρώπους. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών που δεν είχαν κάποια επιρροή από ζώα ή θαλασσινά υποδηλώνει την εξάπλωση και μεταξύ ανθρώπων.

–          Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο ιός προκάλεσε σε πολλές περιπτώσεις πνευμονία και άλλα ασθενέστερα συμπτώματα, καθώς και ένα ποσοστό πιο σοβαρών περιπτώσεων.

–          Πρόκειται για μια συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση καθώς πολλές πληροφορίες αλλάζουν και δημοσιεύονται συνεχώς.

Διάγνωση, Συμπτώματα και Μετάδοση:

–          Γενικά τα συμπτώματα από τους Κορωνοϊούς μπορεί να εμφανιστούν σε λίγες μέρες από την έκθεση στον ιό και περιλαμβάνουν τα συνήθη συμπτώματα άλλων παθήσεων όπως τη γρίπη.

–          Όποια μορφή διάγνωσης και θεραπείας θα πρέπει να γίνεται από κάποιο γιατρό ο οποίος μπορεί να αποκλείσει άλλες πιθανές ασθένειες.

–          Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από ζωικές πηγές παρόλο που δεν έχει εντοπιστεί ακόμα ποια ζώα μπορεί να έχουν τον ιό αυτό.

–          Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρόλο που με την απλή επαφή είναι δύσκολο να μεταδοθεί ο ιός, συνήθως οι Κορωνοϊοί μεταδίδονται με σταγονίδια μέσω αέρα (βήχας ή φτέρνισμα κτλ.).

Προληπτικά μέτρα:

Τα προληπτικά μέρα που πρέπει να λαμβάνονται είναι τα συνήθη μέτρα κατά της μετάδοσης αναπνευστικών ιών, δηλαδή, ατομική υγιεινή και καθαρισμός και απολύμανση χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

  1. Ατομική υγιεινή:

–          Αποφυγή στενής επαφής, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα.

–          Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

–          Αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων.

–          Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

–          Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα πριν το φαγητό και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

–          Εναλλακτικά ή επιπρόσθετα του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό διάλυμα.

Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών:

–          Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων.

–          Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά με πιστοποιημένα και κατάλληλα απολυμαντικά προϊόντα.

–          Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται (η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών)

–          Το προσωπικό καθαρισμού πρέπει να αποφεύγει τα δαχτυλίδια και κοσμήματα κατά τον καθαρισμό και απολύμανση των επιφανειών.

Λόγω της εξελισσόμενης κατάστασης του ιού, τα προληπτικά μέσα είναι απαραίτητο να λαμβάνονται ειδικά σε χώρους με πολύ κόσμος όπως ξενοδοχεία, σχολεία και εμπορικά κέντρα, αλλά ενδέχεται κάποιες πρακτικές να αλλάξουν/προστεθούν ανάλογα με την κατάσταση του ιού.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προτείνουμε τις κατάλληλες λύσεις και προϊόντα για την σωστή και ολοκληρωμένη πρόληψη μετάδοσης του ιού, καθώς και τις σωστές πρακτικές για αντιμετώπιση εμφάνισης κάποιου ιού στον χώρο σας. 

Δείτε προϊόντα και λύσεις για απολύμανση σε σχέση με τον νέο ιό.

References: 

https://eody.gov.gr/neos-koronaios-2019-ncov-kina/

https://www.evansvanodine.co.uk/coronavirus-guidelines

Diversey Archive: The Wuhan Coronavirus Outbreak and You