Καρότσι Καθαρισμού- Τι να επιλέξω;

Αν και αρχικά φαίνεται μια απλή απόφαση, οι παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψη κάποιος για την επιλογή καροτσιού καθαρισμού, ποικίλουν. Όλα τα καρότσια καθαρισμού έχουν κοινά χαρακτηριστικά τους τροχούς, καθώς και το χώρο αποθήκευσης έτσι ώστε να αποτελούν ουσιαστικά ένα κινούμενο ντουλάπι καθαρισμού. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η διαμόρφωση του καροτσιού ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα καρότσι καθαρισμού νοσοκομείου και πώς αυτά διαφέρουν από τα χαρακτηριστικά ενός καροτσιού ξενοδοχείου ή γραφείου;

Στο άρθρο αυτό αναπτύσσονται οι απαραίτητες λειτουργίες του καροτσιού ανάλογα με το χώρο στον οποίο χρησιμοποιείται, μέσα από τα μάτια ειδικών στον τομέα, οι οποίες θα βοηθήσουν τον κάθε επαγγελματία να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα στο χώρο του.

Ο κος Αντριάνο Μαριάνο, διευθυντής πωλήσεων της ιταλικής εταιρείας IPC Tools, σε πρόσφατη συνέντευξή του δηλώνει ότι τα καρότσια καθαρισμού νοσοκομείου πρέπει να βάζουν ως προτεραιότητα την υγιεινή και ασφάλεια ενώ τα καρότσια γραφείου είναι σημαντικό να είναι μικρά με ελαστικούς τροχούς και να μπορούν να μεταφέρουν κουβάδες και σφουγγαρίστρες για καθαρισμό δαπέδων. Αναφορικά με τα καρότσια οροφοκομίας ξενοδοχείων, αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι τείνουν να δίνουν έμφαση στην αισθητική.

Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα καρότσια της IPC Tools χρησιμοποιούνται συνήθως για τη συλλογή ιματισμού και ανανέωση προμηθειών στα δωμάτια των ξενοδοχείων αφού έχουν συρτάρια, και χώρους για αποθήκευση προμηθειών. Ενώ τα μικρότερα καρότσια είναι φτιαγμένα κυρίως για γραφεία ή χώρους περιορισμένης μετακίνησης αφού διευκολύνουν την μετακίνηση σε μικρούς ή πολυσύχναστους χώρους. Αναφορικά με τα καρότσια νοσοκομείων η εταιρεία έχει αναπτύξει το Healthcare Disinfection System Brix Line το οποίο είναι φτιαγμένο από αντιβακτηριδιακό πλαστικό για τη μείωση εξάπλωσης μικροοργανισμών.

«Τα καρότσια μετατρέπονται σε εργαλεία προώθησης  έτσι ώστε να ενισχύουν την εικόνα του ξενοδοχείου και της επιχείρησης και αυξάνονται οι περιπτώσεις που βλέπουμε τυπωμένες πληροφορίες επικοινωνίας και λογότυπα πάνω στα καρότσια» είπε.

Ο κος Αντριάνο Μαριάνο προβλέπει ότι τα καρότσια του μέλλοντος θα σχεδιάζονται με βάση τις φυσικές αναλογίες του χρήστη έτσι ώστε να αυξάνεται η ασφάλεια χρήσης. Επιπρόσθετα,  προβλέπει  ότι θα αναπτυχθεί η «πράσινη» ιδέα με τα καρότσια να φτιάχνονται από ανακυκλώσιμα υλικά σε πολύ καλή ποιότητα.

Νοσοκομείο

Ένα καρότσι καθαρισμού πρέπει να προσφέρει διαχωρισμό καθαρού / λερωμένου ιματισμού και καθαρών/λερωμένων σφουγγαρίστρων ιδιαίτερα στα νοσοκομεία για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης. Συγκεκριμένα, οι κατασκευαστές καροτσιών, συμφωνούν ότι σε ένα καρότσι καθαρισμού νοσοκομείου προτεραιότητα είναι η υγιεινή και ασφάλεια.  Το καρότσι νοσοκομείου χρειάζεται να έχει χώρο για να μπαίνουν αρκετά πανάκια καθαρισμού δαπέδων για να χρησιμοποιείται ένα σε κάθε δωμάτιο καθώς επίσης και ξεχωριστός χώρος για να μπαίνουν τα λερωμένα πανάκια καθαρισμού δαπέδων μετά τη χρήση. Ο χώρος αυτός καθώς και ο χώρος που φυλάγονται τα προϊόντα καθαρισμού πρέπει να κλείνουν εντελώς για λόγους ασφάλειας και υγιεινής. Για τους ίδιους λόγους  τα καρότσια πρέπει να είναι φτιαγμένα από πλαστικό καλής ποιότητας το οποίο να επιτρέπει βαθιούς καθαρισμούς και να δέχεται απολύμανση.

Λόγω της φύσης του χώρου, οι ασθενείς έχουν ανάγκη τη ξεκούραση σε ήσυχο χώρο και για αυτό αθόρυβοι τροχοί είναι αναγκαίοι για να διασφαλίσουν την ησυχία.

Γραφείο

Από την άλλη, τα καρότσια καθαρισμού των γραφείων είναι σχεδιασμένα κυρίως για τον καθαρισμό επιφανειών και δαπέδων. Οι λειτουργίες αυτές απαιτούν τη διαμόρφωση του καροτσιού έτσι ώστε να λειτουργεί ως κεντρική βάση και όχι καρότσι απλής μεταφοράς προμηθειών. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει χώρος για καθαρές σακούλες που θα αλλάζονται στους κάδους, υγρά καθαριστικά και εργαλεία καθαρισμού. Σε περίπτωση που τα δάπεδα είναι καλυμμένα με χαλί όπως σε πολλά γραφεία, τότε το καρότσι δε θα χρειάζεται χώρο για κουβάδες σφουγγαρίσματος αλλά θα πρέπει να προνοεί χώρο για μεταφορά μικρής απορροφητικής μηχανής και χώρο για συλλογή σκουπιδιών.

Ξενοδοχείο

Αναφορικά με τα καρότσια καθαρισμού ξενοδοχείων υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το που θα χρησιμοποιηθεί. Συγκεκριμένα τα χαρακτηριστικά του καροτσιού που θα χρησιμοποιηθεί στους ορόφους για τα δωμάτια διαφέρουν από αυτά του καροτσιού που χρησιμοποιείται στην είσοδο και στους μεγάλους χώρους του ξενοδοχείου. Ένας από τους βασικούς παράγοντες επιλογής καροτσιού είναι το γεγονός ότι πρέπει ο καθαρισμός του ξενοδοχείου να διεξάγεται χωρίς να επηρεάζει και να ενοχλεί οπτικά τους πελάτες. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές καροτσιών, τα κλειστά από όλες τις πλευρές καρότσια φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή όσο περνά ο καιρός, αφού ασυγύριστα καρότσια μπορούν να βλάψουν την εικόνα του ξενοδοχείου. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω η εικόνα του καροτσιού για ένα ξενοδοχείο είναι πολύ σημαντική και για αυτό το λόγο τα καρότσια πολλές φορές είναι εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα ειδικά για το κάθε ξενοδοχείο (π.χ. φέρουν το λογότυπο του ξενοδοχείου).

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζονται για την επιλογή καροτσιού οροφοκομίας είναι το θέμα του χώρου. Ενώ τα ξενοδοχεία συνήθως χρειάζονται μεγάλα καρότσια για τη μεταφορά μεγάλου όγκου ιματισμού και προμηθειών, οι οροφοκόμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το χώρο στους διαδρόμους, ανελκυστήρες και χώρους αποθήκευσης. Μια καλή λύση αποτελούν τα ευέλικτα καρότσια που μπορούν να διαχωριστούν ή να αναδιπλώσουν.

Η νέα τάση η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται σε κάποια ξενοδοχεία στην Κύπρο αλλά κυρίως στο εξωτερικό, είναι η χρήση μικρών καροτσιών, το μέγεθος των οποίων επιτρέπει την είσοδό τους στα δωμάτια. Τα καρότσια αυτά εξυπηρετούν μεν λιγότερα δωμάτια ανά γέμισμα αλλά τα θετικά της χρήσης τους ποικίλουν. Συγκεκριμένα, ενισχύουν την καλή εικόνα του ξενοδοχείο αφού δεν μένουν καρότσια αφημένα στους διάδρομους και κατά τη διάρκεια του καθαρισμού η πόρτα του κάθε δωματίου μένει κλειστή ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια στους χώρους των ξενοδοχείων.

Τα μελλοντικά καρότσια

Οι εταιρείες κατασκευής πλαστικών καροτσιών προβλέπουν τι θα αλλάξει στο μέλλον στη βιομηχανία καροτσιών καθαρισμού. Φαίνεται ότι ο σχεδιασμός και το μέγεθος των καροτσιών θα διαφοροποιηθεί αρκετά. Αυτό είναι φανερό από το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν αλλαγές στο χειρισμό των καροτσιών συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα ενώ παλιότερα μόνο λίγα καρότσια κατασκευάζονταν με πόρτες, τώρα οι πόρτες είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό στους περισσότερους χώρους. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι ο σχεδιασμός των καροτσιών οδεύει προς το να γίνουν πιο συμπαγή και συμμαζεμένα.

Επιπρόσθετα πληθαίνουν οι ενδείξεις για το ότι τα καρότσια θα είναι σε μεγάλο βαθμό εξατομικευμένα. Αυτό ισχύει τόσο για την προσαρμογή του καροτσιού ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου, όσο και για την εξατομίκευση του καροτσιού με χαρακτηριστικά της εταιρείας που το χρησιμοποιεί, όπως για παράδειγμα την πρόσθεση του λογότυπου ή πληροφορίες για την εταιρεία πάνω στο καρότσι (branded). Αυτό δείχνει ότι η ανάπτυξη του καροτσιού φαίνεται να στηρίζεται αμφότερων των παραγόντων, εμφάνισης και εργονομίας.

Επιπρόσθετα, δύο σημαντικοί παράγοντες επιρροής της ανάπτυξης των καροτσιών καθαρισμού είναι η τάση να χρησιμοποιούνται περιβαλλοντικά, βιώσιμα υλικά για την κατασκευή τους καθώς και η ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Καθώς η βιομηχανία επαγγελματικού καθαρισμού αναπτύσσεται τεχνολογικά και ενσωματώνει τεχνολογικές εφαρμογές στις διαδικασίες καθαρισμού, τα καρότσια θα μετατραπούν από μέσο μεταφοράς και αποθήκευσης προϊόντων, στο βασικό εργαλείο καθαρισμού καθώς και  καταγραφής, και παρακολούθησης ολόκληρης της διαδικασίας (tracking).

Πηγή: A trolley good fit, European Cleaning Journal, 2016 November, Vol.24, No.6, p.29-30.