Πρόληψη εξάπλωσης γρίπης και λοιμώξεων σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, εκτός από τις φυσικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που δημιουργούν στους ασθενείς και τις οικογένειες τους, προκαλούν επίσης οικονομικές επιπτώσεις για τα συστήματα υγείας και τους ασθενείς. Αυτές οι λοιμώξεις παρατείνουν τη διαμονή σε νοσοκομεία, μπορεί να οδηγήσουν σε αντιμικροβιακή αντοχή και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και θάνατο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι 7 στους 100 νοσηλευόμενους ασθενείς στις αναπτυγμένες χώρες, θα αποκτήσουν τουλάχιστον μια νοσοκομειακή λοίμωξη.

Ενώ η σωστή απολύμανση είναι επιτακτική καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τους πιο κρύους μήνες όταν παρουσιάζονται συχνότερα περιστατικά γρίπης. Οι ιατρικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ελέγχου των λοιμώξεων πρέπει να κατανοούν τις βέλτιστες πρακτικές και τις διαθέσιμες λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία, την ευεξία και την ικανοποίηση των ασθενών.

Χειμερινές Ασθένειες

Στην τελευταία έκθεση υγείας της ΕΕ, η εποχική γρίπη κατατάσσεται μέσα στις κύριες αιτίες θανάτου. Η γρίπη συνήθως εξαπλώνεται μέσω της μετάδοσης αναπνευστικών σταγονιδίων, όπως το φτάρνισμα και ο βήχας. Κάποιες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, είναι πιο ευαίσθητα στη γρίπη.

Κάποιες μορφές γρίπης επίσης μπορούν να μεταδοθούν τρώγοντας μολυσμένα τρόφιμα ή υγρά, ή ακόμα και αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και έπειτα βάζοντας το χέρι το στόμα πριν από το πλύσιμο.

Το κλειδί για τον έλεγχο των λοιμώξεων

Υπάρχουν πολυάριθμες βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ομάδες ελέγχου των μολύνσεων και λοιμώξεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης επιβλαβών παθογόνων στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, όπως:

 

  • Τοποθέτηση συσκευών που προωθούν την υγιεινή των χεριών 24/7. Οι εργαζόμενοι, οι ασθενείς και οι επισκέπτες πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή εύκολη πρόσβαση σε τρόπους υγιεινής των χεριών, όπως αντιβακτηριδιακό σαπούνι και απολυμαντικό τζελ, για να μειώσουν την εξάπλωση των μικροβίων. Οι συσκευές αυτές αυτόματες ή μη μπορούν να παρέχουν υγιεινή χεριών εύκολα στους χώρους των νοσοκομείων, ιατρείων και κλινικών. Οι συσκευές σαπουνιού και απολυμαντικού πρέπει να τοποθετούνται στις κουζίνες, τουαλέτες, διάδρομους, χώρους αναμονής και δωμάτια ασθενών.

 

  • Καθημερινός καθαρισμός με προϊόντα με αποδεδειγμένη και πιστοποιημένη απολύμανση. Αυτό εξασφαλίζει ότι το προϊόν είναι ασφαλές για χρήση χωρίς να διακυβεύεται η μικροβιοκτόνος δραστικότητα και η απόδοση καθαρισμού. Το προϊόν θα πρέπει να έχει σύντομο χρόνο επαφής, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν γρήγορα να καθαρίσουν και να απολυμάνουν επιμελώς πλήρως τις επιφάνειες. Θα πρέπει επίσης να είναι αποτελεσματικό έναντι ενός ευρέος φάσματος παθογόνων. Ενώ υπάρχουν πολλά απολυμαντικά προϊόντα διαθέσιμα σήμερα, είναι σημαντικό να επιλεγούν γρήγορες, αποτελεσματικές, υπεύθυνες και βιώσιμες λύσεις.

 

  • Ενσωμάτωση πρόσθετων λύσεων διασφάλισης. Νέες τεχνολογίες απολύμανσης παρέχουν επιπλέον διαβεβαίωση ότι οι επιφάνειες είναι απαλλαγμένες από παθογόνους παράγοντες και μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση της εξάπλωσης των λοιμώξεων. Η καινοτομία των συσκευών απολύμανσης υπεριωδών ακτινών (UV) με ρυθμίσεις που καλύπτουν και τις οριζόντιες αλλά και τις κατακόρυφες επιφάνειες ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος. Το υπεριώδες φως μπορεί να σκοτώσει ή να απενεργοποιήσει τους μικροοργανισμούς σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως οι ράγες κρεβατιών, τα πόμολα και ο ιατρικός εξοπλισμός.

 

 

Οι γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις απολύμανσης είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του της γρίπης σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, όπως νοσοκομεία, ιατρεία και κλινικές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με λύσεις και προϊόντα για τη δική σας περίπτωση επισκεφθείτε τη σελίδα μας www.klinete.com ή επικοινωνήστε μαζί μας στο +22352880.

 

 

Reference: https://diversey.com/en/blog/flu-and-norovirus-prevention-healthcare-environments